Úleva pro tisíce lidí, zapáchající slévárna zavře. To nejhorší ale teprve přijde

Místo nekonečného boje a neustálých obav z nepříjemného odéru zavládla u tisíců lidí z okolí slévárny Heunisch ve východní části Brna velká úleva a radost. Podnik dlouhodobě kritizovaný za obtěžující zápach totiž oznámil, že na konci října ukončí výrobu. Kvůli uzavření provozovny se však víc než dvě stovky zaměstnanců ocitnou bez práce.
Podnik byl kvůli odpudivému zápachu trnem v oku mnoha místním. Lidem se dělalo nevolno, měli pocity na zvracení nebo je bolela hlava. Podle směru větru se odér šířil na území okolních Židenic, Vinohrad, Líšně, Slatiny i Černovic, kde žijí desetitisíce obyvatel.Nelehké rozhodnutí o uzavření podniku jeho majitelé vysvětlili negativním vývojem podmínek pro evropský zpracovatelský trh. „Jedná se o propad zakázek ve strojírenství způsobený mnoha faktory, a to nejen vysokými cenami energií, ale i zpřísňujícími se ekologickými normami pro provoz průmyslových podniků spojenými se zelenou evropskou politikou. Všechny tyto faktory vedly k tomu, že již další provoz závodu není možné udržet,“ uvedla mluvčí slévárny Heunisch Kateřina Svobodová.
Mezi vlastníky firmy už není její dlouholetý ředitel Jens Heunisch, který loni v květnu zemřel. Právě on tento německý rodinný podnik přivedl do Brna, kde v průmyslovém areálu bývalého Zetoru začala slévárna v roce 2006 vyrábět odlitky složitých tvarů pro strojírenský průmysl.
I úmrtí Jense Heunische mohlo mít, kromě Green Dealu, vliv na aktuální rozhodnutí majitelů. Evropská zelená politika samozřejmě stále více klade na tradiční průmyslové podniky požadavky směřující k uhlíkové neutralitě.
Podle obyvatel bydlících v okolí se zápach vycházející ze slévárny výrazně zhoršil asi před pěti nebo šesti lety. Tehdy začali dělníci používat pro výrobu odlitků jinou pojivovou směs. Nespokojení sousedé se později sdružili do facebookové skupiny Slévárna Heunisch smrdí! a sepsali také petici za zastavení zápachu, kterou podepsalo 1 466 lidí. Krajští úředníci jako zdroj kritizovaného odéru označili tamní formovací linku, kde dělníci odlévají a chladí odlitky. V nových podmínkách pro provoz slévárně nařídili mimo jiné snížit limit těkavých organických látek na třetinu.
Jejich přísné nařízení následně potvrdilo ministerstvo životního prostředí i krajský soud. Loni v dubnu však rozhodnutí zrušil Nejvyšší správní soud, požadavky pro dodržování přísnějších limitů tak padly.
V posledních letech se podnik snažil nejrůznějšími způsoby nepříjemný odér snižovat. Mimo jiné přešel na nový typ organického pojivového systému s nižší pachovou zátěží. Zaměřil se také na výduchy, jimiž se emise dostávají ven. Zkoušel pomoc gelových plátů, ionizační metody i filtraci pomocí aktivního uhlí.
Plánované investice do výroby už neuskuteční
Naposledy loni v prosinci slévárna informovala, že získala dotaci od ministerstva životního prostředí na snížení pachových emisí. Projekt měl odstartovat v lednu, jeho souhrnné náklady byly stanoveny na bezmála 40 milionů korun, významnou část by však musel zaplatit přímo podnik. Přitom už do dřívějších úprav ve snaze o snížení pachu vložil milionové částky.
„Pokud se rozhodnutí o ukončení výroby potvrdí, bude zřejmé, že již k plánovaným investicím do výroby nedojde,“ poznamenal Petr Holeček z krajského úřadu s tím, že úředníci budou muset řešit záležitosti týkající se řádného a bezpečného ukončení výroby a odstranění všech rizik pro životní prostředí spojených s tímto historickým výrobním závodem.
I když mezi místními díky novince zavládla úleva, nejkritičtější situace může podle Lenky Drabálkové, která byla členkou petičního výboru a věc aktivně řešila s krajským úřadem i třeba Českou inspekcí životního prostředí, teprve nastat.
„Podle informací od inspekce už ve slévárně nebudou mít žádné celozávodní dovolené, ale pojedou v kuse až do konce, aby stihli veškeré zakázky. Musíme se proto obrnit trpělivostí, to nejhorší z hlediska zápachu přijde asi až v létě,“ míní obyvatelka Vinohrad.
Přitom právě v letních měsících lidé často větrají nebo spí s otevřenými okny, což jim odér ze slévárny kolikrát neumožňoval. Případně se jim naopak náhle a nečekaně dostal do bytu a těžko se jej zbavovali.
„Zápach nebyl permanentní, ale spíš nárazový. Stávalo se, že člověk otevřel dveře od balkonu a takzvaně ho praštil přes nos,“ popsala vinohradská starostka Jitka Ivičičová (KDU-ČSL). Podle ní je ukončení provozu slévárny pozitivní a úlevnou zprávou, která vyřeší dlouhodobé problémy.
Ohledně budoucího využití areálu Heunisch není v tuto chvíli jasno. Nicméně developer CTP, který proměňuje celou průmyslovou zónu v okolí slévárny a Zetoru, nejspíš pokukuje i právě po této společnosti, respektive její parcele.
Na přímý dotaz ohledně dalších záměrů zástupce CTP Jan Pavelek neodpověděl. „Můžu ale říct, že s další firmou z okolí, ZKL Brno, máme velmi dobré vztahy, stejně tak i s menšími podniky v západní části. O tuto lokalitu ale nemáme žádný velký zájem, protože je velmi majetkově roztříštěná,“ doplnil.